Aromatycznie i z włoską nutą…

Uwielbiamy śródziemnomorską kuchnię. Jej siła tkwi w prostocie, pomysłowości i wyjątkowych składnikach. Przedstawiamy dwie propozycje dań w południowym stylu, idealnych na ponoć ostatnie w tym roku ciepłe dni. Ich bazę stanowią kultowe włoskie makarony, czyli cannelloni i tagliatelle, wzbogacone świeżymi warzywami, aromatycznymi ziołami oraz… serami kremowymi Hochland.

Tagliatelle z pomidorami, papryką i serowym sosem

Składniki :

  • ok. 200 g makaronu tagliatelle
  • 1 papryka
  • duża garść pomidorów cherry
  • oliwa
  • świeże oregano
  • ser kremowy z szynką Hochland w bloczku
  • 100 ml śmietanki minimum 22%
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie :
Paprykę pokroić w paski i razem z pomidorkami ułożyć na blaszce. Oprószyć solą pieprzem i oregano, skropić oliwą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Przez ok. 20-30 minut. W tym czasie makaron ugotować w osolonej wodzie, powinien być al dente. Makaron odcedzić, dodać ser kremowy z Szynką Hochland i śmietankę, wymieszać, aż ser się rozpuści, w razie potrzeby podgrzać, dodać warzywa, podawać danie udekorowane oregano.

Cannelloni ze  nadzieniem szpinakowo-serowym

Składniki:

  • ok. 12 rurek makaronu cannelloni
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 opakowanie sera kremowego śmietankowego Hochland w trójkącikach
  • 200 ml śmietanki 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 opakowania sera kremowego w plastrach śmietankowego Hochland

Wykonanie:
Na oliwie podsmażyć chwilę posiekany czosnek, dodać szpinak, chwilę podgrzewać, doprawić solą, pieprzem i gałką, dodać rozdrobnione sery kremowe śmietankowe Hochland w krążku , dokładnie połączyć. Masą nadziewać rurki makaronu, układać w naczyniu żaroodpornym, zalać śmietanką i przykryć naczynie folią aluminiową, piec ok. 30 minut (180°), następnie zdjąć folię, a na wierzchu poukładać plastry sera kremowego Śmietankowego Hochland, piec kolejne 15 minut, tym razem bez przykrycia.

Paleta możliwości
Sery kremowe Hochland powstają z naturalnych składników: prawdziwego, dojrzewającego żółtego sera, który stanowi główny ich składnik, mleka od zaufanych dostawców, a także aromatycznych ziół i warzyw. Dostępne są one różnych formatach: krążkach, plastrach, bloczkach i kubkach i w wielu wyjątkowych smakach. Doskonale nadają się na kanapki, a także jako dodatek do różnego typu dań takich jak tosty, zupy, sosy do makaronów czy zapiekanki.

Więcej informacji na stronie: www.hochland.pl

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *