Alternatywa dla tradycyjnych drożdżówek

Ciepłe, aromatyczne i rozpływające się w ustach bułeczki z dodatkiem sera i rodzynek to świetny pomysł na śniadanie czy dodatek do filiżanki gorącej kawy.

Można je kupić w sklepie lub piekarni, ale można też zrobić samodzielnie, co wcale nie jest takie trudne. Nasze domowe drożdżówki staną się jeszcze bardziej pożywne i wartościowe, jeśli przygotujemy je na bazie mąki orkiszowej. Przepisem na taką ich wersję podzieliła się z nami firma VOG.

Bułeczki orkiszowe z rodzynkami

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki orkiszowej
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 7 g drożdży suszonych
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 250 g sera białego
  • 100 g rodzynek BackMit
  • 50 g masła (miękkiego)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka

Wykonanie:
Do dużej miski  przesypujemy wszystkie suche składniki niezbędne do przygotowania ciasta. Jednocześnie łączymy roztopione masło z mlekiem i całość dolewamy do miski. Dodajemy jajko, żółtko i olejek. Wszystko dokładnie przez kilka minut wyrabiamy, aż do momentu uzyskania elastycznego ciasta. Można to zrobić rękoma lub z wykorzystaniem robota kuchennego, używając końcówki do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy  w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. W czasie, kiedy ciasto będzie wyrastać, możemy przygotować nadzienie. W tym celu rozgniatamy ser i dodajemy do niego pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę lub blat i dzielimy na dwie części. Pierwszą połowę rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 2 cm i wykładamy na nie 1/2 nadzienia. Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc podłużny wałek. Następnie tniemy go na 2–3 cm plastry. Powtarzamy czynność z drugą częścią ciasta. Zwinięte plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując  odpowiednie odstępy. Odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. Smarujemy wyrośnięte ciasto mlekiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C, na środkowej półce przez 15–20 minut. Przed podaniem posypujemy bułeczki cukrem pudrem lub smarujemy lukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *