Ciepłe, aromatyczne i rozpływające się w ustach bułeczki z dodatkiem sera i rodzynek to świetny pomysł na śniadanie czy dodatek do filiżanki gorącej kawy.
Można je kupić w sklepie lub piekarni, ale można też zrobić samodzielnie, co wcale nie jest takie trudne. Nasze domowe drożdżówki staną się jeszcze bardziej pożywne i wartościowe, jeśli przygotujemy je na bazie mąki orkiszowej. Przepisem na taką ich wersję podzieliła się z nami firma VOG.
Bułeczki orkiszowe z rodzynkami
- 500 g mąki orkiszowej
- 250 ml mleka
- 80 g masła
- 70 g cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 7 g drożdży suszonych
- kilka kropli olejku waniliowego
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 250 g sera białego
- 100 g rodzynek BackMit
- 50 g masła (miękkiego)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 jajko
- 50 ml mleka
Wykonanie:
Do dużej miski przesypujemy wszystkie suche składniki niezbędne do przygotowania ciasta. Jednocześnie łączymy roztopione masło z mlekiem i całość dolewamy do miski. Dodajemy jajko, żółtko i olejek. Wszystko dokładnie przez kilka minut wyrabiamy, aż do momentu uzyskania elastycznego ciasta. Można to zrobić rękoma lub z wykorzystaniem robota kuchennego, używając końcówki do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. W czasie, kiedy ciasto będzie wyrastać, możemy przygotować nadzienie. W tym celu rozgniatamy ser i dodajemy do niego pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę lub blat i dzielimy na dwie części. Pierwszą połowę rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 2 cm i wykładamy na nie 1/2 nadzienia. Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc podłużny wałek. Następnie tniemy go na 2–3 cm plastry. Powtarzamy czynność z drugą częścią ciasta. Zwinięte plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odpowiednie odstępy. Odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. Smarujemy wyrośnięte ciasto mlekiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C, na środkowej półce przez 15–20 minut. Przed podaniem posypujemy bułeczki cukrem pudrem lub smarujemy lukrem.