OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Akademia TEJO w restauracji Portucale

Pod koniec listopada w restauracji Portucale w Warszawie odbyło sie spotkanie z portugalskimi winami z regionu Tejo. Warsztaty poprowadził Andrzej Strzelczyk, dwukrotny Mistrz Polski Sommelierów. Podczas spotkania mieliśmy okazję spróbować win z Tejo w towarzystwie tradycyjnych dań kuchni portugalskiej.

ABC degustacji win

Na początku spotkania goście poznali historię regionu Tejo i wielowiekową tradycję uprawy winorośli w tym rejonie Portugalii. W części warsztatowej Andrzej Strzelczyk wyjaśnił m.in. w jaki sposób poprawnie degustować wina, jak czytać etykiety oraz jak dobierać wino do potraw. Po krótkiej teorii przyszedł czas praktykę, czyli degustację 10 różnych win w towarzystwie portugalskich dań – zimnych przekąsek, potraw mięsnych, owoców morza i tradycyjnej „zupy z kamienia”.

Spotkanie uświetnił prawdziwie portugalski klimat panujący w restauracji, którą prowadzą dwaj rodowici Portugalczycy. Dzięki temu mogliśmy na chwilę przenieść się na zachodnią część Półwyspu Iberyjskiego i poczuć panującą tam atmosferę.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>