Pod koniec listopada w restauracji Portucale w Warszawie odbyło sie spotkanie z portugalskimi winami z regionu Tejo. Warsztaty poprowadził Andrzej Strzelczyk, dwukrotny Mistrz Polski Sommelierów. Podczas spotkania mieliśmy okazję spróbować win z Tejo w towarzystwie tradycyjnych dań kuchni portugalskiej.
ABC degustacji win
Na początku spotkania goście poznali historię regionu Tejo i wielowiekową tradycję uprawy winorośli w tym rejonie Portugalii. W części warsztatowej Andrzej Strzelczyk wyjaśnił m.in. w jaki sposób poprawnie degustować wina, jak czytać etykiety oraz jak dobierać wino do potraw. Po krótkiej teorii przyszedł czas praktykę, czyli degustację 10 różnych win w towarzystwie portugalskich dań – zimnych przekąsek, potraw mięsnych, owoców morza i tradycyjnej „zupy z kamienia”.
Spotkanie uświetnił prawdziwie portugalski klimat panujący w restauracji, którą prowadzą dwaj rodowici Portugalczycy. Dzięki temu mogliśmy na chwilę przenieść się na zachodnią część Półwyspu Iberyjskiego i poczuć panującą tam atmosferę.