AGNESI_128a

Agnesi – pasta, że palce lizać

Jaki kraj kojarzy się ze słońcem, doskonałym winem i przepysznym jedzeniem? Oczywiście Włochy. Fenomenem tamtejszej kuchni jest bez wątpienia makaron, który mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego podają na setki sposobów.

Na bazie makaronu komponowane są najróżniejsze włoskie przysmaki, poczynając od najprostszego i najpopularniejszego spaghetti, przez dania bardziej skomplikowane, na naprawdę wyrafinowanych kończąc. W potrawach z Italii rodem makaronom towarzyszą zazwyczaj świeże warzywa (z pomidorami na czele), aromatyczne zioła oraz wysokiej jakości oliwa. Dzięki temu są one zdrowsze i lżejsze niż na przykład tradycyjne dla naszej kuchni mięsne specjały.

Setki kształtów do wyboru

Świat makaronu jest bardzo bogaty. Szacuje się, że obecnie mamy do dyspozycji prawie 350 jego form. Polacy, którzy coraz częściej przygotowują potrawy bazujące na makaronie, albo zastępują nim ziemniaki najchętniej sięgają po takie kształty, jak: gnocchi (muszelki), penne (rurki) i rigatoni (także rurki, różniące się od penne tym, że nie są skośnie cięte na końcach i mają większą średnicę). Typowy włoski makaron przygotowywany jest z mąki uzyskiwanej z pszenicy durum (twardej). Mąka ta – nazywana semoliną – zawiera więcej składników odżywczych, w tym cennych witamin i minerałów, niż zwykła pszenna. To właśnie dzięki niej makaron ma intensywnie żółty kolor, a po ugotowaniu pozostaje sprężysty i jędrny, z włoskiego „al dente”, czyli „na ząb”, co odnosi się do oporu jaki stawia przy gryzieniu.

Makaron najwyższej próby

Do światowych liderów makaronowego rynku należy włoska marka Agnesi, dystrybuowana w Polsce przez firmę North Coast. Sygnowane nią produkty powstają w północnej części kraju, w malowniczym regionie Liguria. W 1824 roku w mieście Imperia rodzina Agnesi z zapałem i energią rozpoczęła produkcję makaronu. Należące do niej żaglowce (dzisiaj symbol marki) przemierzały morza całego świata w poszukiwaniu najlepszej twardej pszenicy. Blisko 200 lat doświadczenia w branży sprawia, że makarony Agnesi cechuje najwyższa jakość. Powstają one w oparciu o unikalną recepturę, poddawane są tradycyjnemu powolnemu suszeniu, charakteryzuje je też stały wysoki poziom białka. Bogaty wybór form pozwala na eksperymentowanie i przygotowywanie najróżniejszych, nie tylko najpopularniejszych, dań kuchni włoskiej. Jej miłośnicy bardzo chętnie sięgają nie tylko po makaron Agnesi z semoliny, ale także jajeczny, oferowany w ramach linii Festaiola. Powstaje on zgodnie z proporcją 6 jaj na 1 kg mąki, przy czym są to wyłącznie świeże jajka, a dostępny jest w pięciu kształtach.

agnesi

Sos – wizytówka Włoch

Wszystkie makarony Agnesi idealnie komponują się z najbardziej znanym i cenionym na świecie sosem – pesto. To, zaraz obok makaronu, kolejny ważny symbol włoskiej kuchni. Pesto doskonale pasuje zarówno do mięs oraz ryb, jak i sałatek, zup czy pieczywa, dlatego można je podawać z zimnymi przekąskami, a także z gorącym makaronem. Nic więc dziwnego, że w ofercie marki Agnesi znajdują się najbardziej popularne rodzaje tego sosu. Ich listę otwiera Pesto alla Genovese, zawierające świeżą bazylię, oliwę z oliwek, parmezan oraz orzeszki sosny. Do klasyki gatunku należy też Pesto Rosso, wzbogacone o suszone pomidory. Tradycyjny smak włoskiej kuchni odnajdziemy także w Pesto alla Calabrese, na bazie sera ricotta i czerwonej papryki. Wielbiciele sycylijskich klimatów powinni natomiast spróbować Pesto alla Siciliana, którego głębia to zasługa orzechów włoskich.

agnesi 2

Niezapomniana podróż

Kuchnia włoska pełna jest prostych przepisów, nie wymagających niebywałych umiejętności kulinarnych. Jej wyjątkowość tkwi przede wszystkim w unikalnych recepturach, świeżych składnikach oraz pasji do gotowania i jedzenia. W menu mieszkańców Italii królują tradycyjnie przygotowywane makarony połączone z aromatycznymi sosami i to głównie od nich zależy smak posiłków. Wybierając produkty marki Agnesi, za którymi stoją prawie dwa wieki doświadczenia i unikalne receptury możemy być pewni, że nasze kulinarne podróże na Półwysep Apeniński będą za każdym razem udane. Potrawy jakie na ich bazie przygotujemy zawsze będą bowiem miały ów niepowtarzalny charakter, za który włoska kuchnia jest tak ceniona na całym świecie.

20170502_103535_Portofino b

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>