Adżapsandali, czyli warzywny obiad po gruzińsku

Wiosna to idealny czas na to, aby w naszej codziennej diecie zagościły warzywa. Są nie tylko smaczne, ale stanowią także źródło wielu niezbędnych dla organizmu witamin. 

Przykładem dania obiadowego, w którym odgrywają one główną rolę jest gruzińskie adżapsandali, zwane również chaosem na talerzu. Oto instrukcja jak przyrządzić i z czym podawać tę aromatyczną, pełną warzyw i ziół potrawę.

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 300 g marchewki
  • 500 g małych bakłażanów
  • 300 g pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryczka
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • ¼ łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • ½ szklanki posiekanej bazylii
  • ½ szklanki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku

Wykonanie:
Obierz ziemniaki i marchewkę, a następnie pokrój je na duże kawałki. W dużym rondlu rozgrzej masło wraz z tymiankiem. Dodaj ziemniaki i marchewkę, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut, do momentu aż warzywa zaczną mięknąć. Mieszaj od czasu do czasu. Bakłażany pokrój na długie plastry, a następnie dodaj je do patelni i wszystko wymieszaj. Gotuj przez następne 10 minut. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę. Następnie dodaj je do rondla wraz z czerwoną i zieloną papryką pokrojoną na duże kawałki, drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Dobrze wymieszaj i przykryj. Gotuj warzywa przez około 10 minut, aż oddadzą wodę. Pamiętaj, aby mieszać danie od czasu do czasu, by uniknąć przypalenia. W momencie gdy warzywa są już niemal ugotowane dodaj do nich pozostałe zioła i gotuj jeszcze przez 5 minut.

Rada:
Adżapsandali podawaj z oryginalnym gruzińskim winem Marani Rkatsiteli. To produkowane w regionie Kacheti-Telawi wytrawne białe wino ma przyjemny owocowy aromat, w którym dominują jabłko i melon. W smaku jest nadzwyczaj lekkie i harmonijne. Marani Rkatsiteli znakomicie pasuje również do ryb, owoców morza oraz potraw z drobiu. Optymalna temperatura jego serwowania to 8-12°C. Butelka o pojemności 0,75 l kosztuje ok. 27,00 zł.

Więcej informacji na stronie: www.marani.com.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *