Nasz przepis ma wiele składników – 95 lat WSP „Społem” Kielce

WSP Społem to producent jednego z najbardziej cenionych i najpopularniejszych polskich produktów – Majonezu Kieleckiego. W swoim asortymencie posiada również Musztardy Kieleckie, sosy, ketchupy, ocet oraz Przysmak Świętokrzyski. Specjalnie dla portalu FOODandKITCHEN.pl w imieniu firmy wypowiedział się Zbigniew Mojecki, Z-ca Prezesa ds. handlowych WSP Społem.

A4-packshots-poziom5-jpg849-600px (2)

We wrześniu tego roku WSP Społem obchodziło 95-lecie istnienia. To znakomity wynik na polskim rynku. Jaki jest Państwa przepis na sukces?
Nasz przepis ma wiele składników. Do najważniejszych z nich należą m.in. dbałość o wysoką jakość wyrobów WSP Społem oraz przywiązanie do tradycji. Ponadto, stale przyglądamy się potrzebom konsumentów, tak by możliwie najlepiej dopasować ofertę Spółdzielni do ich potrzeb. Jednocześnie stawiamy na intensywne działania marketingowe oraz systematyczny rozwój dystrybucji na terenie całej Polski, a nawet poza jej granicami. To konsumenci są dla nas głównym źródłem energii, dlatego dziękujemy im za te wszystkie lata.
Co powoduje, że Majonez Kielecki jest wyjątkowy na tle innych produktów z tej kategorii?
Wyjątkowy, bo stworzony z pasji i tworzony z pasją , a w dodatku oparty na niezmiennej od lat recepturze wytwarzania, która co ciekawe, stała się podstawą do opracowania Polskiej Normy na majonez. Warto także dodać, ze nasz flagowy wyrób nie zawiera substancji konserwujących i charakteryzuje się unikalnym, zdecydowanym smakiem. Sądzimy, ze właśnie to wszystko sprawia, że Kielecki jest tak lubiany!
Czy poza majonezem WSP Społem ma inne tak kultowe produkty?
Oczywiście, w tym miejscu warto wspomnieć o Musztardach Kieleckich, które jako jedne z pierwszych artykułów spożywczych produkowano w fabryce „Społem”. Konsumenci doceniają je za głęboki smak i niepowtarzalny aromat. W linii produktów znajduje się aż 6 wariantów musztard tj. delikatesowa, sarepska, kremska, chrzanowa, pikantna i rosyjska. Jednak najbardziej uniwersalna propozycją jest Musztarda Kielecka delikatesowa stołowa produkowana nieprzerwanie od 1932 r. Dużą popularnością w Polsce cieszy się również przekąska Snack – Przysmak Świętokrzyski. To chrupki sprzedawane w formie półproduktu, który przed spożyciem należy usmażyć. Brak przypraw i aromatów umożliwia doprawienie ich według uznania – na słono lub słodko. Produkt ten znajduje się w naszej ofercie od kilkunastu lat. Jest eksportowany do wielu krajów europejskich i azjatyckich.
Majonez czy musztarda? Po jaki produkt częściej sięgają Polacy?
Badania dowodzą, że Polacy sięgają częściej po majonez niż po musztardę. Wynika to między innymi z większej uniwersalności pierwszego produktu. Majonezem doprawiane są m.in. sałatki, wędliny i jajka. Poza tym wyrób stanowi bazę do sosów oraz pełni funkcję dekoracyjną. Można wykorzystywać go także do pieczenia ciast. Musztarda natomiast podawana jest głownie jako dodatek do wędlin oraz do potraw z grilla.
Majonez kojarzy się tradycyjnie z jajkami w majonezie i jako składnik sałatki. Ale przecież może stanowić również bazę do stworzenia ciekawych dań. Czy polskie gospodynie są tradycjonalistkami wiernymi sprawdzonym przepisom czy raczej eksperymentatorkami?
Zarówno w pierwszym jak i drugim stwierdzeniu jest sporo prawdy. Polacy przywiązują dużą wagę do tradycji kulinarnych, szczególnie w okresie świąt. Jednocześnie lubią eksperymentować i przygotowywać potrawy z odległych zakątków świata. Produkty WSP Społem, doskonale wpisują się w preferencje konsumentów, oferując zarówno smaki znane od pokoleń (np. Majonez Kielecki) jak i te orientalne (np. Sos Kielecki curry). Równocześnie wzrasta także zainteresowanie wyrobami nowoczesnymi tj. funkcjonalnymi. W tym kontekście wprowadziliśmy na rynek majonez z wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega–3.
W jaki sposób WSP Społem stara się wyróżnić na tle konkurencji?
Od zawsze na pierwszym miejscu stawiamy na wysoką jakość oraz naturalne składniki wykorzystywane w procesie produkcji naszych wyrobów. Ponadto w odróżnieniu od większości producentów nie stosujemy substancji konserwujących, co w dobie świadomych nabywców zdecydowanie przemawia na naszą korzyść. Co więcej, doceniamy i kontynuujemy tradycję kieleckich delikatesów, gdyż wiemy, że smaki znane od pokoleń są najchętniej wybierane.
Czy pojawienie się w Polsce znanych, zagranicznych marek np. Hellmans nie wpłynęło na pozycję Państwa produktów?
Od kilku lat zajmujemy pozycję jednego z liderów polskiego rynku FMCG. Drugie miejsce w produkcji majonezu w Polsce oraz wysoką pozycję pośród krajowych wytwórców musztardy zostały osiągnięte w efekcie wytrwałej pracy specjalistów. To właśnie zaangażowanie sprawiło, że wyroby Spółdzielni cieszą się tak dużym uznaniem wśród konsumentów. Rzeczywiście, naszymi bezpośrednimi konkurentami są firmy światowe. Tym bardziej cieszy fakt, że możemy z nimi z powodzeniem konkurować, będąc przedsiębiorstwem wyłącznie z polskim kapitałem.
Czy w najbliższym czasie planujecie Państwo wprowadzenie nowości dla wielbicieli marki Kielecki?
Aktualnie pracujemy nad wprowadzeniem nowego wariantu Musztardy Kieleckiej. Skupiamy się także na dystrybucji odmienionych Ketchupów Kieleckich. Kolejne z naszych niespodzianek pojawią się już niedługo, ale aktualnie nie możemy jeszcze zdradzić szczegółów.

Poniżej prezentujemy archiwalne zdjęcia produktów WSP Społem:

DSC00004

DSC00006

DSC00005

DSC00020

DSC00011

DSC00008Portfolio produktów WSP Społem:

A4-packshots-poziom5-jpg849-600px (2)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *